Talviaikaan siirtyminen.

Jälleen on kelloja siirretty osoittamaan talviaikaa, ja pimeä valtaa päivät vähän kerrallaan. Monelle syksyn aika ja sen pimeys on haastavinta aikaa vuodessa, osa taas kamppailee keväällä.

Syksyllä luonto laskeutuu lepoon. Kasvikunta ja eläimet valmistautuvat talvea varten. Monelle meistäkin ajatus muuttolennosta etelään tai talviunet tuntuvat houkuttelevimmalta vaihtoehdolta. Tuota tunnetta tulisikin tietyssä määrin seurata. Harvalle etelään muutto on mahdollista, mutta omien tarpeiden muuttumista talviajan myötä, ei pidä jättää huomioimatta. Kuten luonto hidastaa tahtiaan, myös meidän tulisi seurata tuota rytmiä. On luonnotonta vaatia itseltään samaa aktiivisuutta ja energiaa kuin valoisaan kesäaikaan. Olemme osa luontoa ja mitä enemmän pystymme elämään luonnon rytmissä, sitä paremmin voimme. Talviaika ei ole pysähtynyttä aikaa, jolloin vain odotetaan kevään tuloa, vaan levon ja voimien keräämisen aikaa, kehityksen aikaa. Talviaika on kausi, jolloin kuunnella itseään herkällä korvalla, ja olla itselleen armollinen. Ei vain selviytymistä talven yli, vaan sitä että saa rauhoittua hipsimään villasukissa.

Tietyistä velvollisuuksista on huolehdittava, mutta entä jos pysähdyt miettimään missä asioissa voisit hellittää. Onko imurointi pakollista juuri tänään koska olit niin suunnitellut, vaikka keho ja mieli kaipaavat ennemmin sohvalle? Täytyykö treeniohjelmaa noudattaa joka viikko samaan tahtiin kuin kesäaikaan, vai voisiko siinä joustaa joinakin päivinä? Entä jos tänään oikaisetkin ruuanteossa helpoimman kautta? Voisiko tänään päästää itsensä helpommalla, jotta sitten muina päivinä on voimia tehdä kaikki ”niin kuin kuuluu”?  Mitä jos kaikkien näiden askareiden sijaan lähdetkin kävelylle, uppoudut lukemaan kirjaa tai saunot pitkän kaavan mukaan.

Kun pysähdymme nauttimaan auringosta niinä päivinä, kun se meille näyttäytyy, huomaammekin niitä olevan yllättävän paljon. Keskity noihin auringon pilkahduksiin; lämpimiin auringonsäteisiin, pieniin hyviin hetkiin arjessa, kauniisiin sanoihin, hymyihin ja ihanien tunteiden läikähdyksiin. Kun joka päivä löydämme kolme asiaa mistä olla kiitollisia, kiitollisuus lisääntyy. Ja kun elät kiitollisuudessa, on vaikeaa löytää negatiivisia asioita.

Kuuntele itseäsi ja ennen kaikkea, ole itsellesi armollinen.

Iloa ja valoa syksyysi.

-Riikka